Wil Duis, kinder- en jeugdtherapeut

BSM – de Jong® therapie

gymHersenen en vooral hersenen van kinderen veranderen voortdurend. We noemen dit hersenplasticiteit. Een flinke wandeling of een stuk hardlopen heeft invloed op de hersenen.
Je hersenen maken endorfine aan waardoor je je beter voelt. Hetzelfde geld voor eten.
Een lekker stuk chocola streelt niet alleen de smaakpapillen maar zorgt ook voor de aanmaak van serotonine in de hersenen.

B.S.M. staat voor Brain Stimulating Method  en is een unieke methode om via het lichaam  het brein te stimuleren.

Tijdens de therapie wordt gekeken naar de samenhang tussen neurologische processen, (zenuwstelsel), biochemische processen (stofwisseling) en fysiologische processen (lichamelijk functioneren).

Oorzaken

Sommige ontwikkelingsmomenten lopen voor een kind niet zo vloeiend. Oorzaken kunnen liggen bij de verwerking van zintuiglijke informatie (horen, zien, voelen).
Andere oorzaken zijn het onvoldoende uitdoven van reflexen of doordat een kind onvoldoende goede voedingstoffen kan opnemen.

Een andere belangrijke oorzaak is een moeilijke geboorte.

Bindweefsel verbindt alles in het lichaam met elkaar en slaat spanning en pijn op.
Dit kan fysiek en emotioneel zijn. Door een moeilijke geboorte zoals vacuümverlossing, een te lange of te snelle geboorte, verkeerde ligging enz. kan er spanning  op het hersenvlies (dura mater) ontstaan.  Bindweefsel en dus ook het hersenvlies vormt de weg voor bloedvaten en zenuwen. Wanneer er spanning op het hersenvlies zit dan zullen bepaalde gedeelten van de hersenen minder goed doorbloeden en zullen zenuwen niet goed hun signalen doorgeven. Een voorbeeld hiervan is het KISS syndroom. Een kind heeft hier last van. Symptomen zijn o.a huilbaby’s, overstrekken en hoofdbonken. Het  kind ervaart pijn. Ook kinderen die geboren worden via sectio  (keizersnee) kunnen problemen ervaren.

Behandeling

Via een diagnostisch schema worden problemen opgespoord. Daarna worden er een aantal testjes afgenomen waarbij speciale aandacht is  voor de verwerking van zintuiglijke prikkels en zenuwoverdracht.

De behandeling bestaat uit een speciaal  voor uw kind gemaakt behandelplan met o.a. bewegingsoefeningen, advies over voeding en eventueel gebruik van supplementen.

Door gerichte bewegingsoefeningen en massages worden specifieke delen van de hersenen en het zenuwstelsel geactiveerd of juist geremd.

Wanneer dit nodig is dan verwijs ik door naar specifieke deskundigen zoals een osteopaat of manueel therapeut.

Voor meer info kijk op www.bsmdejongtherapeuten.com en www.osteopathie.nl

Gevolgde opleidingen